Groepssupervisie en consultatie

De dynamiek in de behandelkamer of in je team is vaak een samenstelling van verschillende (hiërarchische) componenten waar ook een samenhang in te vinden is. Het niet begrijpen van de samenhang kan zorgen voor chaos in de behandelkamer of in het team. Een gevoel van ‘ik sta er alleen voor’ of ‘ik word niet begrepen’ is iets wat we vaak horen. Hoe ga je hier dan mee om? Terugtrekken en alleen doen? Stilvallen omdat je geen woorden hebt voor de oplopende spanning met als gevolg dat je het overzicht kwijtraakt? Of ga je op zoek naar oplossingen om het proces weer op gang te brengen? Supervisie of consultatie kan zorgen dat je weer zicht krijgt op de complexiteit in de behandelkamer en in het team.

Groepssupervisie

Supervisie zorgt er voor dat je van je eigen ervaringen kunt leren. Professionalisering staat hierbij voorop. In groepssupervisie staat het samen reflecteren op een behandeling en het eigen handelen centraal. Hierbij heeft reflecteren de volgende betekenis: het terugkijken, bespiegelend, overdenken en zoeken naar betekenis van wat je ervaarde, dacht, zag en gedaan hebt. De kern is dat je samen vanuit nieuwgierigheid het proces bij de cliënt en de ‘casus inbrenger’ kunt zien en begrijpen. Groepssupervisie gaat over: ‘met elkaar leren door samen (opnieuw) scherp te stellen’.

Doelgroep/accreditatie: psychiater, GZ, V-VS, PT en KP in opleiding en natuurlijk anderen die behoeften hebben aan supervisie.

(Team)consultatie

Welke dynamieken spelen in het team? De kern van consultatie is dat de input van buiten gebruikt wordt voor een nieuwe, verfrissende blik op problemen of belemmeringen waar tegenaan wordt gelopen. Waardoor stagneert het (team)proces? Welke parallelprocessen zijn er? Wat wordt niet gezien of gehoord? Wat kan dit opleveren: nieuwe kennis en groei, zicht op de dynamieken binnen het team en zicht op de dynamieken tussen het team en bijvoorbeeld therapiegroepen.

Doelgroep: alle teams in organisaties waarvoor teamconsultatie een aanvulling is. Daarnaast kan consultatie ook individueel plaatsvinden als je bijvoorbeeld vastloopt in een behandeling.

Praktisch

  • Consultatie voor teams: Aantal personen: 6-10, op locatie, duur: 1,5-2 uur, kosten: in overleg.
  • Consultatie individueel: 115,- euro (duur: 45 min.)
  • Groepssupervisie: Aantal personen: 3-6, duur: 1,5 uur, locatie Brouwershuys of op locatie, kosten: in overleg.

Escutar is aangesloten bij Crkbo waardoor supervisie, consultatie, intervisie vrijgesteld is van BTW.